АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО МЕТАПРОГРАМУВАННЯ ANDROID-ЗАСТОСУНКІВ - МУЗИЧУК, ДМИТРО; ВОЙТКО, ВІКТОРІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті проведено аналіз сучасних підходів до метапрограмування Android-застосунків з урахуванням специфіки мобільної платформи та вимог до масштабованості, продуктивності й супроводу програмного забезпечення. Розглянуто основні напрями застосування метапрограмування в Android, зокрема, генерацію коду на етапі компіляції, метапрограмування під час виконання, анотаційно-декларативні механізми, предметно-орієнтовані мови, архітектурне метапрограмування та автоматизацію збірки за допомогою Gradle. Показано, що зазначені підходи відрізняються етапом застосування, рівнем абстракції та характером впливу на програмну систему і не є альтернативними, а використовуються комплементарно в межах одного проєкту. Виявлено ключові недоліки сучасних підходів до метапрограмування, пов’язані зі статичністю правил генерації, фрагментарністю застосування та відсутністю формалізованих моделей їх взаємодії. Обґрунтовано, що ці обмеження ускладнюють системний аналіз архітектури Android-застосунків і стримують подальшу автоматизацію процесу розробки. Показано, що метапрограмування надає формалізовану основу, придатну для інтеграції алгоритмів штучного інтелекту, які можуть бути використані для адаптивного вибору архітектурних рішень, оптимізації правил генерації коду та врахування зворотного зв’язку з експлуатації програмних систем. Отримані результати створюють передумови для розробки інтелектуалізованих методів і моделей проєктування Android-застосунків та визначають перспективні напрями подальших досліджень у цій галузі.