ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ(повідомлення 1) - КУЛЕШОВА, СВІТЛАНА; ОРТИНСЬКИЙ, ВАДИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі наведено результати досліджень психофізілогічних аспектів для дизайн-проєктування цифрового адаптивного одягу для осіб з ампутаціями кінцівками. Автори досліджують, як цифрове 3D моделювання допомагає створювати адаптивні швейні вироби, що враховують не лише анатомічні особливості, а й емоційний стан та сприйняття адресних споживачів. У роботі застосовано модель FEA (функціональність, експресивність, естетика) для розробки інклюзивних рішень швейних виробів, які сприяють реабілітації та впевненості ветеранів і цивільних. Використання сучасних 3D-технологій та систем САПР дозволяє оптимізувати дизайн цифрових адаптивних швейних виробів, мінімізуючи фізичний дискомфорт та соціальну стигматизацію. Особлива увага приділяється формуванню науково обґрунтованих критеріїв адаптивності, що поєднують технічну ергономіку з психологічною підтримкою особистості. Дослідження підкреслює важливість персоналізованого підходу у створенні сучасного інтерактивного адаптивного одягу в умовах цифрової трансформації модної індустрії.