МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ПРЕСУВАННЯ КОНТАКТНИХ ВСТАВОК ТРОЛЕЙБУСА З ГРАФІТОПЛАСТОВИХ КОМПОЗИЦІЙ - КОВТУН, ОЛЕКСІЙ; БАБАК, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі досліджено процес пресування контактної вставки тролейбуса з графітопластової порошкової композиції з використанням тривимірного чисельного моделювання методом скінченних елементів. Об’єктом дослідження є базова конструкція контактної вставки серійного виробництва, що застосовується в системах струмознімання електричного транспорту. Чисельні експерименти виконано з використанням відкритого програмного комплексу Code_Aster, який дозволяє враховувати нелінійну поведінку матеріалу, великі деформації та контактну взаємодію з тертям. Основну увагу приділено аналізу розподілу відносної щільності матеріалу, полів швидкостей течії графітопластової композиції та характеру зміни зусилля пресування впродовж усього циклу ущільнення. Показано, що геометрія базової конструкції вставки зумовлює формування зон зниженої щільності, локальних областей циркуляції матеріалу та різке зростання зусилля на фінальній стадії пресування. Отримані результати можуть бути використані як наукове обґрунтування для подальшої конструктивної модифікації контактної вставки з метою підвищення її експлуатаційної довговічності.