КОНСТРУКТИВНИЙ ПРИНЦИП ФОРМОУТВОРЮВАЛЬНОГО КОРСЕТНОГО ВИРОБУ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОГО ТИПУ ДЛЯ ТРЕНУВАННЯ ТАЛІЇ З КЕРОВАНОЮ КОМПРЕСІЄЮ - КУШНІР, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті обґрунтовано конструктивний принцип формоутворювального корсетного виробу інструментального типу, призначеного для тренування талії. Запропоноване рішення ґрунтується на залученні текстильного матеріалу до силової схеми виробу та формуванні керованої компресії в поясній зоні без застосування багатошарових прокладкових або підсилювальних систем. На відміну від традиційних корсетних конструкцій, у яких сприйняття навантажень зосереджується переважно в локалізованих жорстких елементах, у запропонованому підході тканина розглядається як активний структурний компонент. Функції формоутворення та сприйняття навантажень функціонально розмежовуються шляхом поєднання орієнтованої несучої частини конструкції з формоутворювальними рельєфними елементами, що не виконують самостійної силової ролі. Керована компресія реалізується в межах корсетного виробу одношарового типу за рахунок методики проєктування, побудованої від цільового обхвату талії, та конструктивної інтеграції посилювальних елементів у силову схему виробу. Оцінка експлуатаційної поведінки підтвердила геометричну стабільність конструкції, передбачувану роботу ребер жорсткості та контрольований характер їх силової роботи, зумовлений стабільною просторовою орієнтацією, що обмежує деформацію переважно в одній площині при багаторазовому й інтенсивному використанні.