ОПТИМІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ МІСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ ДЛЯ ПАРКУВАННЯ ШЛЯХОМ МОДЕЛЮВАННЯ МЕТОДІВ ЗБІЛЬШЕННЯ КІЛЬКОСТІ ПАРКОМІСЦЬ З УРАХУВАННЯМ БАГАТОРІВНЕВИХ СИСТЕМ І МІНІМІЗАЦІЇ КАПІТАЛЬНИХ ВИТРАТ - МИТКО, МИКОЛА; БУРЛАКА, СЕРГІЙ; ЯРОЩУК, РОМАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Оптимізація використання міських територій для паркування спрямована не лише на підвищення ефективності просторових рішень, а й на раціональне використання наявних земельних ресурсів у щільній забудові. Запровадження багаторівневих систем дає можливість істотно збільшити кількість паркомісць на обмежених ділянках при відносно невеликих капітальних витратах, що робить їх особливо актуальними для сучасних умов урбанізації та зростання автомобілізації. У даній статті досліджуються методи моделювання збільшення місткості паркувальних майданчиків, аналізуються технічні та економічні аспекти впровадження багаторівневих конструкцій і формуються рекомендації щодо оптимізації паркувальної інфраструктури.