ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КУТА НАХИЛУ ГЕОМЕТРИЧНОЇ ОСІ РОБОЧОЇ ЄМНОСТІ ЦИЛІНДРИЧНОЇ ФОРМИ У ГАЛТУВАЛЬНІЙ МАШИНІ УДОСКОНАЛЕНОЇ КОНСТРУКЦІЇ НА РЕЖИМИ РУХУ МАСИВУ ДЕТАЛЕЙ У ТЕХНОЛОГІЧНІЙ ЄМНОСТІ - КОШЕЛЬ , ОЛЕКСАНДР; ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; КОШЕЛЬ, СЕРГІЙ; КОШЕЛЬ, ГАННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті наведені результати проведеного та математично обробленого експериментального дослідження взаємного впливу частот обертання двох ведучих валів та кута нахилу робочої ємності по відношенню до горизонту спеціально розробленої для обробки деталей легкої промисловості галтувальної машини на режим руху масиву деталей в робочій ємності. Представлено розроблений план експериментального дослідження впливу кута нахилу геометричної осі робочої ємності циліндричної форми галтувальної машини на режим руху масиву деталей в робочій ємності з складним просторовим рухом. Експериментально досліджено вплив кута нахилу ємності на режим руху масиву деталей в робочій ємності для різних значень кутів нахилу, отримано математичні моделі, що встановлюють взаємозв’язок між частотами обертання відносного та переносного ведучих валів машини розробленої конструкції, для яких спостерігається перехід режиму руху робочого масиву деталей в ємності від каскадного до каскадно – водоспадного, перевірена їх адекватність. Встановлено, що варіювання кута нахилу робочої ємності виміряному для вертикально верхнього положення кривошипу від меншої до більшої технологічно можливої величини призводить до необхідності зменшення величини переносної частоти та одночасного збільшення відносної частоти обертання ведучих валів галтувальної машини для забезпечення каскадно- водоспадного руху робочого масиву деталей. Для збереження незмінного режиму руху деталей у ємності при зупиненому приводному валу, що відповідає за переносний рух масиву деталей, збільшення кута нахилу ємності від меншого до більшого значення вимагає збільшення частоти обертання вала, що відповідає за відносний рух ємності. І навпаки, при зупиненому приводному валу, що відповідає за відносний рух ємності, збільшення кута нахилу вимагає зменшення частоти обертання вала, що відповідає за переносний рух робочої ємності. Отримані результати можна використовувати для визначення необхідних для обробки деталей певного асортименту частот обертання ведучих валів машини для забезпечення найкращих результатів їхньої обробки на машині розробленої конструкції.