БАГАТОКАНАЛЬНИЙ АНАЛОГО-ЦИФРОВИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ ПАРАЛЕЛЬНОГО ТИПУ З КОРИГУВАННЯМ ЗМІЩЕННЯ ОПОРНОЇ НАПРУГИ ТА КОЕФІЦІЄНТА ПІДСИЛЕННЯ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; БОРТНИК, ОЛЕКСАНДР; ЧУБАТЮК, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі представлено метод розширення динамічного діапазону багатоканальних аналого-цифрових перетворювачів (АЦП) паралельного типу. Встановлено, що аналого-цифрове перетворення сигналів в багатоканальних АЦП виконується в окремих каналах з неідентичними коефіцієнтами підсилення та зміщеннями опорної напруги. В кінцевому результаті це призводить до звуження динамічного діапазону багатоканальних АЦП. Запропоновано здійснювати коригування коефіцієнтів підсилення та зміщень опорної напруги окремих каналів АЦП. Розроблено структурну схему багатоканального АЦП паралельного типу з коригуванням коригування коефіцієнтів підсилення та зміщень опорної напруги окремих каналів АЦП. Аналіз ефективності розробленого методу підтвердив, що запропонований метод дає змогу розширити динамічний діапазон багатоканальних АЦП на 12 – 15 дБ залежно від значення частоти вхідного сигналу перетворювача.