КОМП’ЮТЕРНА СИСТЕМА МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ЛОГІСТИКИ І ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ РУХОМОГО СКЛАДУ ЦЕМЕНТНИХ ЗАВОДІВ - ЛУКАНЬ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглянуто сучасні підходи до цифровізації логістичних процесів і систем технічного обслуговування залізничного рухомого складу, що використовується на підприємствах цементної промисловості. Обґрунтовано доцільність інтеграції логістичних моделей із системами предиктивного технічного обслуговування, що базуються на аналізі експлуатаційних даних та використанні інтелектуальних алгоритмів обробки інформації. Запропонований підхід передбачає безперервний збір і аналіз експлуатаційних даних із сенсорних систем вантажних вагонів. Використання методів машинного навчання для оцінювання залишкового ресурсу та ймовірності відмов забезпечує перехід від регламентного обслуговування до обслуговування за технічним станом і предиктивного обслуговування. Встановлено, що застосування алгоритмів аналізу великих масивів даних сприяє зменшенню кількості незапланованих простоїв, підвищенню коефіцієнта використання рухомого складу, оптимізації витрат на його експлуатацію та зниженню вартості життєвого циклу логістичних операцій. Окрему увагу в роботі приділено аналізу стратегій технічного обслуговування рухомого складу з порівнянням часоорієнтованого та стан-орієнтованого підходів, показано обмеження традиційних регламентних моделей в умовах навантажень стохастичного характеру і деградаційних процесів в вантажних вагоніах та обґрунтовано переваги використання даних реального часу для прийняття рішень щодо технічного обслуговування. На прикладі застосування моделі пропорційних ризиків продемонстровано можливості оцінювання залишкового ресурсу відповідальних вузлів рухомого складу та підтримки рішень у системах обслуговування за надійністю. Показано, що поєднання прогнозування технічного стану з логістичним моделюванням створює основу для формування інтелектуальних комп’ютерних систем управління перевезеннями цементу в умовах невизначеності та змінних експлуатаційних параметрів. Отримані результати можуть бути використані під час проєктування та впровадження інформаційно-аналітичних систем підтримки прийняття рішень у сфері логістики та технічного обслуговування на підприємствах цементної галузі, особливо в умовах зростаючої економічної невизначеності та підвищених вимог до енергоефективності й сталого розвитку.