КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ РОЗПОДІЛЕНОЇ СИСТЕМИ ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ НА ОСНОВІ РОЮ БЕЗПІЛОТНИХ АПАРАТІВ ТА МАШИННОГО НАВЧАННЯ - АФОНІН, ЮРІЙ; САВІНОВ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті представлено аналіз актуальних викликів та тенденцій застосування сучасних інформаційних технологій у галузі гуманітарного розмінування, використання безпілотних апаратів та машинного навчання для виконання завдань розмінування. Представлено концептуальну модель розподіленої системи, яка включає гетерогенну комп’ютерну мережу на основі рою безпілотних апаратів, наземних роботизованих комплексів та віддаленої станції керування. Гетерогенна мережа передбачає зв’язок між усіма типами безпілотних апаратів (літальними, наземними). Такі апарати, використовуючи спеціальні сенсори, алгоритми машинного навчання, комп’ютерний зір, призначені спростити роботу операторів-демінерів для виявлення та класифікації вибухонебезпечних предметів, пришвидшити процес ідентифікації об’єктів з метою їх подальшого розмінування. Важливим аспектом виділено позитивну роль віддаленого керування безпілотними апаратами на безпеку оператора. Зроблено висновок про доцільність розвитку та перспективи застосування роїв гетерогенних безпілотних апаратів із машинним навчанням для виконання завдань гуманітарного розмінування.