МЕТОД ПІДТРИМКИ ЦІЛІСНОСТІ ТА ДОВІРИ ДО РЕЗУЛЬТАТІВ ОБРОБКИ ТРАНЗАКЦІЙ У БЛОКЧЕЙН-СИСТЕМАХ З КРИПТОГРАФІЧНО ВЕРИФІКОВАНОЮ ФІКСАЦІЄЮ ПРИЙНЯТИХ РІШЕНЬ - АСКЕРОВ, В’ЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розроблено та обґрунтовано метод підтримки цілісності та довіри до результатів обробки транзакцій у блокчейн-системах з криптографічно верифікованою фіксацією прийнятих рішень, спрямований на забезпечення доказової цілісності, перевірюваності походження та відтворюваності результатів прийняття рішень без втручання у базові механізми консенсусу мережі. Запропонований підхід розглядає рішення сервісу як відтворюваний інженерний артефакт і передбачає формування структурованого запису з фіксацією ризик-класу, показника ризику, хеш-зобов’язань для вектора ознак, версій моделі та політики обробки, часової мітки, а також криптографічного зв’язування послідовності записів журналу. На основі канонічної серіалізації обчислюється хеш запису, який підписується довіреним сервісом, тоді як у транзакції блокчейну закріплюється мінімальний якір рішення, що дозволяє незалежну перевірку незмінності та автентичності. Запропоновано процедуру аудиту, яка включає повторне обчислення хешу, перевірку цифрового підпису та контроль цілісності історії журналювання. Експериментальну перевірку виконано на відкритому наборі даних Bitcoin Heist Ransomware Address із хронологічним розбиттям для запобігання витоку інформації. Оцінювання ризику реалізовано із застосуванням градієнтного бустингу над деревами рішень з оптимізацією порогового значення за F1-мірою. Результати експерименту підтвердили, що всі сформовані рішення успішно проходять криптографічну верифікацію, а будь-які спроби модифікації змісту рішення або порушення зв’язування записів надійно виявляються під час аудиту. Отримані результати засвідчують придатність методу для використання у безпеково критичних блокчейн-архітектурах, де необхідне формально перевірюване поєднання позаланцюгового аналізу та внутрішньоланцюгової фіксації. Також метод забезпечує простежуваність рішень у часі завдяки фіксації версійності використаних даних, моделей і правил обробки, що підвищує керованість безпекових політик та обґрунтованість результатів під час незалежної перевірки.