СТОХАСТИЧНА МОДЕЛЬ БЕЗДРОТОВОЇ МЕРЕЖІ, ЩО БАЗУЄТЬСЯ НА MARKOV DECISION PROCESS ТА ВРАХОВУЄ QOS І ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ - ВОРОНЕЦЬ, ОЛЕКСАНДР; ПУСТОВОЙТОВ, ПАВЛО; ВОРОНЕЦЬ, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті запропоновано стохастичну модель бездротової сенсорної мережі на основі Марковського процесу прийняття рішень (Markov Decision Process, MDP) , що враховує показники якості обслуговування (QoS) та енергоспоживання вузлів. Мережеві стани формалізовано з урахуванням рівня енергії, завантаження черг і затримок передачі, а маршрутизацію подано як задачу вибору оптимальної політики з максимізацією очікуваної винагороди. Для знаходження оптимальних рішень застосовано алгоритм value iteration. Запропонований підхід забезпечує адаптивну та енергоефективну маршрутизацію в умовах стохастичних змін параметрів мережі.