ВИКОРИСТАННЯ ЙМОВІРНІСНИХ ПРИНЦИПІВ ГЕНЕРАТИВНОГО ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У МОВНИХ МОДЕЛЯХ - РАДЗІХОВСЬКА, ЛАРИСА; ГУСАК, ЛЮДМИЛА; АБІЄВ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Нині мовні моделі (зокрема, великі мовні моделі, наприклад, чат GPT), широко використовуються на практиці, оскільки задовільняють різні потреби користувачів: написання статей, спілкування з користувачами та інше. Мовні моделі − новітній напрямок штучного інтелекту, які дають можливість створення гнучких і адаптивних систем. Завдяки розвитку мовних моделей розробники, підприємці, користувачі можуть створювати власні застосунки на базі існуючих моделей, використовуючи ШІ для різних завдань. В основі роботи генеративного ШІ лежать ймовірнісні принципи. В статті здійснено аналіз особливостей застосування ймовірнісних принципів генеративного штучного інтелекту у мовних моделях. Зроблено висновок про те, що акцент на ймовірнісному підході, розуміння розподілу ймовірностей токенів є фундаментом для подальшого розвитку генеративного штучного інтелекту. При цьому поєднується математична точність із практичними методами підвищення якості й різноманітності згенерованого контенту.