ЩОДО МОЖЛИВОСТІ І ДОЦІЛЬНОСТІ СТВОРЕННЯ КОГЕНЕРАЦІЙНИХ ЕНЕРГОСИСТЕМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ З СОНЯЧНОЮ ГЕНЕРАЦІЄЮ - КАЧАН, ЮРІЙ; ШРАМ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Метою роботи є визначення можливості підвищення ефективності використання сонячної радіації шляхом створення когенераційних енергетичних систем, які одночасно виробляють електричну та теплову енергію. Промислові підприємства постійно збільшують потужність власних джерел енергії для підвищення ефективності основного виробництва і зменшення споживання електроенергії з енергосистеми. Найчастіше для цього використовуються сонячні перетворювачі, які розташовуються на дахах їх споруд. Одним з недоліків щодо максимального використання потенціалу сонячного випромінювання є обмеження в наявній площі для розташування геліоколекторів. Використання геліосистем, які одночасно можуть виробляти електричну та теплову енергії, дозволить суттєво збільшити обсяги перетвореної сонячної радіації в умовах обмеженості необхідних для їх розташування площадок. В роботі розглянута принципова схема запропонованої когенераційної геліосистеми та проведено її дослідження за показниками одного з промислових підприємств м. Запоріжжя. Визначено, що при використанні геліоколекторів з водяним охолодженням їх загальна електрична та теплова потужність буде майже в 4 рази більша, ніж при використанні звичайних сонячних панелей. Надлишковий обсяг теплоти системи охолодження таких геліоколекторів може бути використаних в системі теплопостачання промислового підприємства за допомогою теплового насоса.