ОГЛЯД ЛИТТЄВИХ МАШИН ДЛЯ РЕЦИКЛІНГУ ВІДХОДІВ FDM-ДРУКУ - ПОЛІЩУК, АНДРІЙ; ПОЛІЩУК, ОЛЕГ; ЗАГУРОВСЬКИЙ, МАКСИМ; ПОЛІЩУК, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Переробка технологічних відходів FDM 3D-друку залишається актуальним завданням через стрімке зростання об’ємів пластикового сміття в адитивному виробництві, особливо у прототипуванні, медицині та промисловості. Для вирішення цієї проблеми активно розробляються компактні настільні машини для лиття під тиском, що забезпечують повний цикл рециклінгу безпосередньо на місці виробництва - від лабораторій до малих майстерень. Стаття являє собою всебічний огляд новітніх конструкцій та технологій інжекційних термопластавтоматів малої потужності, призначених для переробки популярних термопластів PLA (біорозкладний полілактид), ABS (високоміцний), PETG (прозорий), PA (еластичний нейлон) та їхніх композитів з армуванням. Розглянуто широкий спектр апаратних рішень: від простих пневматичних настільних інжекторів для майстерень і прототипування до прецизійних мікроінжекторів лабораторного класу для наукових досліджень, автономних рециклерів з інтегрованим подрібненням, екструзією та сушінням, а також гібридних систем. Наведено численні приклади практичної реалізації - DIY-проектів відкритої спільноти 3D-друку з можливістю самостійного складання, лабораторних установок для вивчення деградації матеріалів, комерційних настільних рішень і стартапів, а також напівпромислових прототипів для малого виробництва. Проаналізовано ключові технологічні параметри. Порівняльний аналіз портативних та професійних підходів виявив їхні сильні та слабкі сторони за критеріями енергоефективності, вартості, гнучкості використання та обмежень. Обговорено перспективи розвитку: гібридні комплекси шредер+екструдер+інжектор, сенсорну автоматизацію для моніторингу параметрів, інтеграцію з CAD-системами для автоматичного проектування форм, розробку біорозкладних композитів та алгоритмів штучного інтелекту для оптимізації режимів. Розробка таких машин створює основу для Індустрії 4.0 в адитивному виробництві, реалізуючи концепцію замкнених циклів без потреби в промисловій інфраструктурі.