АРХІТЕКТУРНІ ПІДХОДИ ТА МЕТОДИ ПАРАМЕТРИЧНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ РОЗПОДІЛЕНОГО ЗБЕРЕЖЕННЯ ДАНИХ В DRILLING ЕКОСИСТЕМІ - ПАВЛІВ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі наведено результати дослідження архітектурних підходів та методів параметричної оптимізації розподіленого збереження даних для автоматизованих систем буріння. Запропоновано перехід від централізованої до ієрархічної трирівневої архітектури (Edge-Fog-Cloud) та вперше формалізовано задачу параметричної оптимізації розподілу даних із застосуванням методів навчання з підкріпленням. Розроблений на базі цих рішень програмний модуль дозволяє здійснювати імітацію приймання потокових вимірювань телеметрії та їх первинну обробку в реальному часі на рівні Edge. Запропонований комплексний підхід суттєво знижує навантаження на обмежені супутникові канали зв’язку, гарантує цілісність даних, забезпечує безперебійну роботу контурів керування та мінімізує експлуатаційні витрати на IT-інфраструктуру.