МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ СКЛАДНОСТІ ПРОГРАМ З ВИСОКОТОЧНИМИ ОБЧИСЛЕННЯМИ У РОЗПОДІЛЕНИХ СИСТЕМАХ - ПОРОХНАВЕЦЬ, БОГДАН; ШУБІН, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі наведено результати аналізу існуючих метрик оцінювання складності програмного забезпечення з точки зору можливостей їх застосування до програм з високоточними обчисленнями, що функціонують у розподілених обчислювальних системах. Розглянуто метрики розміру програм, метрики складності потоку керування та метрики складності потоку даних, а також визначено їх основні обмеження при використанні високоточної арифметики. Показано, що класичні метрики не враховують залежність обчислювальної складності від довжини мантиси числових даних та вартості арифметичних операцій. Обґрунтовано доцільність урахування параметрів точності обчислень для більш адекватного прогнозування часових витрат виконання програм у розподілених обчислювальних середовищах.