ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ ДИТЯЧОГО ОДЯГУ - КУЛЕШОВА, СВІТЛАНА; КРАСНЮК, ЛАРИСА; ДОМБРОВСЬКА, ОКСАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Статтю присвячено розробці інноваційних підходів до дизайн-проєктування дитячого одягу з використанням інструментів штучного інтелекту та технологій 3D-моделювання. У роботі розглянуто актуальні тенденції розвитку сучасної дитячої моди та визначено основні психофізіологічні, ергономічні, гігієнічні й вимоги безпеки до одягу для дітей ясельного віку, що впливають на прийняття конструктивно-композиційних рішень у проєктуванні дитячого одягу. У межах дослідження проведено аналіз можливостей застосування інструментів штучного інтелекту на етапі концептуального та художнього пошуку, що дозволяє розширити варіативність композиційних рішень, оптимізувати процес генерації ескізів і забезпечити адаптацію моделей до вимог цільової аудиторії. Обґрунтовано ефективність використання 3D-моделювання та віртуального прототипування як складових процесу проєктування дитячого одягу. Застосування цифрових аватарів дало змогу здійснити віртуальну оцінку посадки виробів, рівня свободи рухів, взаємодії матеріалів та поведінки конструкції у динаміці без необхідності виготовлення фізичних зразків. На основі комплексного підходу розроблено цифрові прототипи моделей дитячого одягу з урахуванням ергономічних, фізіолого-гігієнічних, естетичних та експлуатаційних вимог. Проведено апробацію конструктивних рішень у 3D-середовищі VStitcher, що підтвердило доцільність інтеграції штучного інтелекту та цифрових технологій у процес дизайн-проєктування дитячого одягу. Отримані результати свідчать про можливість оптимізації підготовки виробів до виробництва, зменшення матеріальних і часових витрат, а також підвищення точності проєктних рішень. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованих підходів у діяльності підприємств легкої промисловості, дизайнерських студій та освітніх закладів. Запропоновані інноваційні методи сприяють удосконаленню процесу проєктування дитячого одягу та підвищенню конкурентоспроможності продукції. Окреслено перспективи подальших досліджень, спрямовані на впровадження принципів сталого розвитку у дизайн-проєктування дитячого одягу.