ПІДГОТОВКА ДАНИХ НА ОСНОВІ ГРАФІКІВ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ВРАЗЛИВОСТЕЙ ПЕРЕПОВНЕННЯ БУФЕРА В КОДІ В РАМКАХ CI/CD-ПРОЦЕСІВ - СЄРГЄЄВ, ЄВГЕНІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі представлено відтворюваний підхід до керування ризиками переповнення буфера у C/C++ в умовах CI/CD, що поєднує формалізовану оцінку критичності з прозорими інженерними діями в конвеєрі збірки. Запропонована композитна метрика інтегрує локальні та шляхові індикатори ризику й ураховує класову специфіку (Stack/Heap/Off-by-one), після чого застосовується стратифікація на рівні Low/Medium/High/Critical. Для практичної інтеграції введено «вимикачі» виправлень: відсутність перевірок меж і індексаційні порушення ініціюють автоматичні дії (пропуск, попередження з постановкою задачі, блокування) та політику строків усунення (SLA) із фіксованими дедлайнами. Відтворюваність забезпечується закріпленням профілів препроцесора, версій інструментів і маніфестів прогонів, а також збереженням артефактів (SARIF/HTML-звіти, параметри середовища, журнали рішень) для аудиту. Експериментальну оцінку виконано на шести проєктах відкритого коду для двох профілів збірки (Debug/Release) з порівнянням проти cppcheck, flawfinder і візуального базового підходу (YOLO). Оцінювання за Precision, Recall, F1, специфічністю, стабільністю повторних прогонів і часом аналізу на файл засвідчило перевагу запропонованого методу: підвищення F1 і специфічності, найвищу відтворюваність між повторними прогонами за збереження прийнятного часу аналізу для CI/CD. Крім того, інтеграція з політикою SLA збільшує частку своєчасно закритих випадків High/Critical, що безпосередньо знижує операційні ризики на етапі PR/коміту та підвищує надійність релізів. Отримані результати демонструють, що формалізація критичності в зв’язці з «вимикачами» та гейтами якості утворює замкнений цикл «виявлення — виправлення — верифікація», придатний до масштабування на різні репозиторії, мови та конфігурації збірки.