КОНСТРУЮВАННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИВОДУ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ КАРДАННОЇ ПЕРЕДАЧІ ДЛЯ ГАЛТУВАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; ЗЛОТЕНКО, БОРИС; ВОЛЯНИК, ОЛЕКСІЙ; РАДЧЕНКО, АНТОН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглянуто проблему вдосконалення приводу обладнання «Turbula» галтувального типу з камерою, що рухається за просторовою траєкторією. Реалізовано експериментальні дослідження переміщення технологічного середовища всередині камери обладнання «Turbula» галтувального типу, за якої ведений вал обертається з нерівномірною кутовою швидкістю. Встановлено, що такий режим обробки створює нерівномірну інтенсивність переміщення середовища між протилежними торцями камери у протилежно направлених напрямках, що унеможливлює рівномірну обробку деталей і обмежує та звужує технологічні можливості машини. На основі аналітичних досліджень сформульовано раціональну залежність зміни кутової швидкості ведучого валу, за якої пікові значення кутових швидкостей обертання ведучого і веденого валів розміщуються у протифазі з однаковими амплітудними значеннями. Це дозволяє досягти рівномірного переміщення наповнення камери під час усього процесу обробки. Реалізація запропонованої залежності дає змогу забезпечити сталий і симетричний режим обробки впродовж усього технологічного циклу. На основі отриманих виразів із застосуванням системи автоматизованого проєктування «SolidWorks-2016» побудовано модель та виконано параметричний розрахунок системи приводу, що включає карданну передачу. Обґрунтовано необхідність дотримання певного значення кута між осями валів карданного механізму, а також просторове розташування елементів приводу, за якого осі кріплення його основних вузлів розміщені в одній площині. Розроблена конструкцію приводу, здатного реалізувати визначену залежність зміни кутової швидкості. Отримані результати можуть бути використані для створення нових та модернізації існуючих моделей галтувальних машин із підвищеною ефективністю дії. Результати досліджень можуть успішно застосовуватися на етапі проєктування подібного обладнання у відповідних конструкторських організаціях машинобудівних підприємств.