МЕТОДИ УТИЛІЗАЦІЇ КАРБОН (IV) ОКСИДУ ЯК ОСНОВНОГО ПАРНИКОВОГО ГАЗУШЛЯХОМ ВИРОБНИЦТВА ТОВАРНИХ ПРОДУКТІВ - МИХАЙЛОВА, ЄВГЕНІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Проблема антропогенних викидів парникових газів, зокрема карбон (IV) оксиду (CO2), є одним із найважливіших екологічних викликів сучасності. Підвищення концентрації CO2 в атмосфері спричиняє глобальне потепління та негативно впливає на природні й економічні системи. Метою дослідження є аналіз сучасного стану викидів карбон (IV) оксиду і визначення перспективних методів його утилізації шляхом перетворення на корисні товарні продукти. У статті розглянуто основні джерела утворення СО2 і тенденції зростання його концентрації в атмосфері. Проведено систематизацію сучасних методів утилізації CO2. Наведено характеристику хіміко-технологічних методів перероблення карбон (IV) оксиду у метанол, полімери та карбамід. Метанол може використовуватися як сировина та альтернативне паливо, полікарбонати сприяють зменшенню використання нафтових ресурсів, а карбамід є прикладом промислової утилізації СО2. Зазначено, що впровадження технологій утилізації карбон (IV) оксиду має важливе екологічне й економічне значення, сприяючи розвитку низьковуглецевої економіки та зниженню залежності від викопної сировини.