МОДЕЛЮВАННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ОСАДЖУВАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ CAD/CAE - МАРЧЕНКО, МАКСИМ; ХАРЖЕВСЬКИЙ, В’ЯЧЕСЛАВ; ПІДГАЙЧУК, СВІТЛАНА; ФЕДОРІВ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглянуто застосування методів обчислювальної гідродинаміки (CFD) з метою моделювання технологічного обладнання харчових виробництв, призначеного для розділення неоднорідних систем типу «рідина–рідина» та «рідина–тверде тіло» з використанням програмного комплексу SOLIDWORKS Flow Simulation. Показано, що використання CFD-методів є ефективним інструментом для оптимізації роботи технологічного обладнання харчових виробництв, який зменшує кількість експериментальних досліджень та сприяє підвищенню енергоефективності обладнання та якості кінцевої продукції. Розроблена методика та результати досліджень використовуються в навчальному процесі для підготовки здобувачів вищої освіти машинобудівних спеціальностей.