ОСОБЛИВОСТІ ОРКЕСТРАЦІЇ МУЛЬТИАГЕНТНИХ СИСТЕМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ЗАДАЧ АВТОМАТИЗАЦІЇ HR-ПРОЦЕСІВ В ІТ-КОМПАНІЯХ - КАСАТКІН, ДМИТРО; ЮСКОВИЧ-ЖУКОВСЬКА, ВАЛЕНТИНА; БОГУТ, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Актуальною проблемою сьогодення є інтеграція традиційних управлінських рішень з технологіями штучного інтелекту, що призводить до оптимізації організаційних переваг. Управління персоналом з застосуванням штучного інтелекту оптимізує підбір програмістів для ІТ-компаній. Світова практика розвитку та використання штучного інтелекту в процесах рекрутингу демонструє тенденцію до зміни традиційних форм управління персоналом в умовах цифровізації суспільства. Стрімке зростання обсягів даних про кандидатів на вакантні посади, необхідність швидкого реагування на зміни ІТ-ринку праці та підвищення вимог до персоналізованих взаємодій формують підґрунтя для використання координації агентів як інструменту підвищення ефективності управління персоналом. У роботі аналізуються ключові компоненти оркестрації: розподіл ролей між агентами, синхронізація їх поведінки, вибір оптимальних протоколів комунікації, а також підтримка прозорості та відтворюваності прийняття управлінських рішень. Запропоновано модель оркестрації, що враховує життєвий цикл HR-процесів - від пошуку та скринінгу кандидатів до онбордингу, оцінювання продуктивності та управління розвитком співробітників. Показано, що інтеграція спеціалізованих агентів (агентів аналізу резюме, прогнозування відповідності, моделювання командної взаємодії, комунікаційних агентів) забезпечує суттєве зниження традиційних операцій, підвищує точність відбору та створює умови для масштабування HR-функцій. Проведений аналіз демонструє, що компетентна оркестрація МАС ШІ дозволяє не лише автоматизувати рутинні процеси, але й формує основу для побудови адаптивних, контекстно чутливих HR-екосистем, здатних підтримувати стратегічні цілі ІТ-компаній у динамічному цифровому суспільстві.