ФУНКЦІОНАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ БІОГЕННОГО ПОХОДЖЕННЯ ДЛЯ ПРОТЕЗНИХ ЛАЙНЕРІВ - ЮНГІН, ІВАН; МОКРОУСОВА, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Робота присвячена обґрунтуванню особливостей структури й властивостей сучасних матеріалів для протезних лайнерів та дослідженню якості натуральних шкір як альтернативних матеріалів біогенного походження протезного призначення. Показано, що інноваційний підхід у створенні матеріалів для виготовлення протезних лайнерів передбачає формування композиційних матеріалів на основі різнофункціональних складників або формування матеріалів з необхідним комплексом функціональних властивостей. Встановлено, що матеріали для лайнерів повинні характеризуватись відповідною структурою, яка здатна витримувати механічні та динамічні навантаження при різних температурах та вологості, забезпечувати співвідношення міцності до маси, легко пристосовуватись до форми кінцівки, не викликати потертостей. В композиційних матеріалах зазначені характеристики досягаються цілеспрямованим підбором структурної матриці та полімерного матеріалу. Доведено, що змінюючи матрицю, об’ємну частку волокнистих матеріалів та полімерну композиційну складову можна коригувати жорсткість, міцність та анізотропні властивості функціонального матеріалу для лайнерів, забезпечувати анатомічне прилягання та оптимальну продуктивність протезу. У порівнянні з композиційними матеріалами показано, що натуральні шкіри мають унікальну ієрархічну колагенову структуру, об’ємну та капілярно-пористу матрицю для комплексного забезпечення необхідних функціональних властивостей, фіксації протезних лайнерів та їх здатності пристосовуватися до контурів культі зі збереженням загального комфорту. Оцінено хімічний склад, фізичні, фізико-механічні та гігієнічні властивості напівфабрикатів протезних шкір бахтармяних та лицьових зразків відповідно до нормативних вимог. Встановлено, що натуральні шкіри комплексно забезпечують необхідні функціональні властивості як матеріали біогенного походження для лайнерів, що ґрунтується на унікальній капілярно-пористій структурі дерми та її трансформації в результаті хімічних взаємодій та дії технологічних матеріалів.