АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ПАРАМЕТРІВ ЯКОСТІ ПОВЕРХНІ ДЕТАЛІ НА БАЗІ РОБОТИЗОВАНИХ СИСТЕМ - ПРОЦЕНКО, ВОЛОДИМИР; ШЕВЧЕНКО, ВАДИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі отримано результати дослідження процесу автоматизації контролю якості поверхонь деталей в умовах сучасного виробництва з використанням робототехнічних систем і технологій комп’ютерного зору. Показано, що традиційні методи контролю якості мають обмеження, пов’язані з людським фактором, невисокою точністю та низькою швидкістю обробки даних. Звідси випливає необхідність створення комплексної системи автоматизованого контролю, здатної до самонавчання та інтеграції в цифрові виробничі середовища (MES/ERP). Розроблено структурну модель системи контролю якості на базі маніпулятора UR5 із шістьма ступенями вільності, системи машинного зору на основі CMOS-камери та алгоритмів штучного інтелекту. Отримано математичні залежності між параметрами зображення та показниками якості, що дозволяє автоматично визначати дефекти поверхні з точністю до 95%. Показано, що застосування алгоритмів LBP і CNN забезпечує зменшення кількості хибних спрацювань до 3% і скорочення часу перевірки одного виробу у 1,8 раза. Розроблена система протестована у лабораторних умовах та показала стабільну роботу при зміні параметрів освітлення та положення об’єкта контролю. Звідси випливає, що впровадження роботизованих систем контролю якості підвищує ефективність керування виробничими процесами, забезпечує об’єктивність оцінки та зменшує витрати на післяконтрольні операції. Отримані результати можуть бути використані для модернізації технологічних процесів у приладобудівній і машинобудівній галузях, а також при розробці інтелектуальних виробничих систем у межах концепції Індустрії 4.0.