АЛГОРИТМ ПЕРЕХОПЛЕННЯ ТА ЗНИЩЕННЯ ВОРОЖИХ БПЛА КЕРОВАНИМИ ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ ДРОНАМИ-ЛІКВІДАТОРАМИ - АФТАНАЗІВ, ІВАН; КОРЕНДІЙ, ВІТАЛІЙ; СТРОГАН, ОРИСЯ; ФОСТЯК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Для підвищення обороноздатності населених пунктів та об’єктів їх інфраструктури, а також обороноздатності військових підрозділів України завдяки надійному спротиву атакам ворожих диверсійно-розвідувальних та ударних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) створена вдосконалена схема визначення точних координат рухомих у повітряному просторі об’єктів засобами кінематичного проектування. Створена методика визначення траєкторій просторових переміщень рухомих об’єктів, їх швидкостей та координат засобами кінематичного проектування. У тому числі розроблено принципові схеми оптимального розміщення пошукового радіолокаційного устаткування для успішного виявлення ворожих літальних апаратів з метою подальшого їх знищення. Згідно запропонованій схемі визначені координати та параметри просторових переміщень ворожих БПЛА спрямовуються на опорні командні пункти, які оснащені дронами-ліквідаторами (камікадзе) та стрілецькою зброєю або на пункти управління зенітно-ракетними комплексами (ЗРК), які ліквідовують ці літальні апарати. Використання методик та засобів кінематичного проектування передбачає запровадження додаткового пошукового радіолокаційного обладнання, встановленого на піднятому в повітряний простір дроні-операторі, а також математичного апарату уточнених розрахунків координат і параметрів просторових переміщень рухомих об’єктів. Завдяки цьому дві спарені радіолокаційні пошукові системи, які оснащені сучасним швидко діючим обчислювальним обладнанням, а також належним програмним забезпеченням, спроможні безпомилково «відсіяти» хибні зворотні електромагнітні сигнали. Саме це надає можливість надійно виокремити розшукуваний рухомий об’єкт і у подальшому чітко відслідковувати його переміщення у просторі. Запропоновані відповідні математичні залежності для уточнених розрахунків параметрів просторових переміщень рухомих об’єктів та їх миттєвих координат. У тому числі для розрахунків віддалі рухомого об’єкту до радіолокаційних станцій, його координат у запроваджених ортогональних системах координат, швидкості та пришвидшення руху тощо. Усе це надає можливість підвищити ефективність виявлення ворожих диверсійно-розвідувальних та ударних безпілотних літальних апаратів, зокрема і дронів іранського виробництва моделі Sahed-136.