АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ПРОТОКОЛІВ ВІДДАЛЕНОГО КЕРУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ФАКТОРІАЛЬНОГО КОДУВАННЯ - ЛАВДАНСЬКИЙ, АРТЕМ; КОРОБЕЙНИК, ЮРІЙ; ЛАВДАНСЬКА, ОЛЬГА; ГРЕСЬКО, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлено аналітичний огляд сучасних протоколів керування віддаленими безпілотними об’єктами, що активно застосовуються у різних сферах діяльності — від авіації, промислового виробництва та сільського господарства до військової справи, логістики, рятувальних операцій і екологічного моніторингу. Розглянуто ключові технічні характеристики, переваги та обмеження найбільш поширених протоколів, серед яких AFHDS, DSMX, FHSS-системи Futaba, FASST/FASSTest, ACCST/ACCESS, TBS Crossfire та інші. Проведено порівняльний аналіз їх можливостей у контексті забезпечення надійності передачі команд, рівня завадостійкості, підтримки телеметрії, дальності зв’язку та швидкості реакції на зміну умов експлуатації. Особливу увагу приділено вимогам до сучасних протоколів, здатних гарантувати стабільний і захищений канал управління в умовах підвищеного рівня електромагнітних перешкод, обмеженої пропускної здатності та ризиків зовнішнього втручання. Визначено проблеми, що залишаються актуальними: затримка сигналу, енергоспоживання модулів зв’язку, інтеграція з автономними системами навігації, а також забезпечення інформаційної безпеки на рівні шифрування даних і автентифікації користувача. Окремо розглянуто перспективи розвитку протоколів, пов’язані з використанням технологій 5G, супутникових каналів зв’язку та нових методів завадостійкого кодування. Акцентовано на важливості стандартизації протоколів для забезпечення сумісності обладнання різних виробників і створення єдиного інформаційного простору для керування безпілотними системами. У підсумку визначено основні характеристики, якими повинен володіти надійний протокол керування: висока завадостійкість, низька затримка, розширена телеметрія, гнучкість налаштувань та можливість масштабування у складних багатоканальних системах.