РОЗРОБКА ПЛАТФОРМИ ДЛЯ ЛІНЕАРІЗАЦІЇ ВИХІДНОГО СТРУМУ ФОТОПРИЙМАЧА ПРОГРАМНИМ МЕТОДОМ З ВИКОРИСТАННЯМ ГЕНЕРАЦІЇ КОДУ ДЛЯ МІКРОКОНТРОЛЛЕРІВ РІЗНИХ АРХІТЕКТУР - ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, ЮРІЙ; ПРОХОРОВ, ПАВЛО; ПАВЛЮЧЕНКО, ОЛЕГ; МАКАРУК, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У даній статті наведено програмний метод рішення задачі лінеаризації вихідного струму фотоприймача за межами динамічного діапазону із використанням мікроконтролерів, за умови що рішення може бути розгорнуто на різних архітектурах мікроконтролерів для великої кількості різних типів фотоприймачів, при цьому для кожного з таких фотоприймачів може бути надана та оброблена будь-яка кількість емпіричних вимірів їх характеристик. Для побудови такої моделі пропонується розробка платформи, що може бути розгорнута на окремих обчислювальних потужностях та задачами якої буде обробка заданої множини результатів вимірів, отриманих з реальних результатів роботи фотоприймача, на основі чого буде здійснено розрахунок математичної моделі залежності вихідних значень струму фотоприймача від вхідних значень оптичного сигналу та подальша генерація коду для будь-якої з підтримуваних архітектур мікроконтролерів. У статті також розглядаються специфічні особливості побудови та розрахунку математичної функції лінеаризації фотоприймача, а саме апроксимацію за допомогою кусково-заданої функції вихідної величини струму фотоприймача у залежності від потужності світлового потоку, а також визначення точок переходу цієї функції, які відомі також як вузли. Окрім того розглядається питання реалізації алгоритмів та способів перетворення обчислених моделей з окремо взятого обчислювального середовища у низкорівневий код, що може бути завантажено та виконано обчислювальним середовищем мікроконтролера певної архітектури. Наведена у статті платформа дозволяє полегшити облік та обробку експериментальних даних про характеристики фотоприймачів та може бути впроваджена у науково-дослідницьких лабораторіях та/або виробництвах.