ТЕХНОЛОГІЧНІ ЗАХОДИ ПІДВИЩЕННЯ ЗНОСОСТІЙКОСТІ ПОРШНЕВИХ КІЛЕЦЬ - ПІДГАЙЧУК, СВІТЛАНА; ДРОБОТ, ОЛЬГА; БАБАК, ОЛЕГ; СИДОРЕНКО, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Високі механічні та експлуатаційні властивості поршневих кілець забезпечують максимальну потужність автомобільного двигуна, ефективну його роботу на тривалий термін . Запропоновані технологічні заходи підвищують зносостійкость поршневих кілець. Досліджено та розроблено новий спосіб поверхневого зміцнення кілець із сірого чавуну термодифузійним легуванням з термоциклюванням з метою підвищення зносостійкості і довговічності кілець та спряжених з ними деталей. Розроблена технологія способу поверхневого зміцнення кілець з пастоподібного насичуючого середовища; розроблена ефективна робоча суміш для комплексного дифузійного насичення сірих чавунів; розроблено температурний режим термодифузійного насичення з термоциклюванням. Досліджено вплив розробленого способу на основні експлуатаційні властивості кілець.Зроблена оцінка їх технологічності та надійності, надані практичні рекомендації для впровадження розробленого способу дифузійного зміцнення з термоциклічною обробкою на виробництві. Запропонований спосіб зміцнення дозволяє підвищити зносостійкість кілець у 6 разів та скоротити процес нанесення покриття у 3-4 рази у порівнянні з традиційними.