АВТОМАТИЗОВАНА ПОБУДОВА ОНТОЛОГІЧНОЇ МОДЕЛІ СТРАТЕГІЇ ВРЕГУЛЮВАННЯ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ГЕНЕРАТИВНОГО ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - ПАСІЧНИК, РОМАН; РИБАЧОК, РОМАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено розробку та концептуальний проєкт метаонтології збройних конфліктів - високорівневої формалізованої моделі, що покликана відобразити складний і багатовимірний характер сучасних і історичних конфліктів. На відміну від традиційних онтологій, які здебільшого зосереджені лише на військових або політичних аспектах, запропонована метаонтологія інтегрує військовий, політичний, економічний, соціальний та інформаційний виміри в єдину модель. У дослідженні запропоновано методологію, яка поєднує експертні знання з методами штучного інтелекту, зокрема із використанням великих мовних моделей (LLM), для напівавтоматизованого створення та уточнення онтологічних структур. Такий гібридний підхід не лише прискорює процес побудови онтологій, але й відкриває нові можливості для виявлення причинно-наслідкових механізмів і стратегічних закономірностей, що містяться в текстових джерелах - історичних описах, політичних документах, академічних публікаціях. Особлива увага приділяється можливостям практичного застосування запропонованої онтологічної моделі у системах підтримки прийняття рішень, діагностиці конфліктів та стратегічному прогнозуванні. Історичний кейс Франко-прусської війни використано як приклад демонстрації можливостей моделі щодо ідентифікації ключових акторів, цілей, переломних моментів та результатів конфлікту, що можуть мати значення для аналізу сучасних ситуацій. Запропонована метаонтологія слугує основою для подальшої формалізації та створення програмних засобів, корисних для дослідників, аналітиків і представників органів влади.