АНАЛІЗ СПОСОБІВ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧ ОЦІНЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ НАДІЙНОСТІ В УМОВАХ АПРІОРНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - КОНОНОВА, ІРИНА; СУБАЧ, ІГОР; РОМАНЕНКО, ВАДИМ; МОГИЛЕВИЧ, ВАДИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена необхідністю підвищення надійності електронно комунікаційних обʼєктів та якості їх технічного обслуговування й ремонту в умовах апріорної невизначеності. Сучасні електронні комунікаційні системи є складними технічними комплексами, від безперебійної роботи яких залежить якість звʼязку та інформаційного обміну. Використання підходів, що враховують відмови з часовим резервуванням, дозволяє розширити можливості оцінювання та прогнозування надійності електронного обладнання, що є важливим для забезпечення стабільного функціонування інфокомунікаційної інфраструктури. У статті розкриті фундаментальні поняття надійності технічних систем та встановлено, що система з часовим резервуванням має особливі характеристики, які впливають на визначення критеріїв відмови та оцінку її надійності. Проведений аналіз показав, що в таких системах відмова не обовʼязково призводить до зриву функціонування, оскільки передбачено механізми відновлення працездатності в межах допустимого резервного часу. Таким чином, для оцінки надійності таких систем доцільно використовувати поняття "ймовірність безвідмовного функціонування" та "ймовірність зриву функціонування". Наведено поодинокі та комплексні показники надійності систем із часовою надлишковістю та визначено, що поодинокі показники, такі як ймовірність безвідмовного функціонування, інтенсивність відмов і середній час напрацювання до відмови, дозволяють оцінити окремі властивості системи. Водночас комплексні показники, зокрема коефіцієнт готовності та коефіцієнт оперативної готовності, надають змогу оцінити ефективність роботи системи з урахуванням часових резервів і процесу відновлення працездатності. Особливу увагу приділено впливу технічного обслуговування та ремонту на надійність системи. Визначено, що якість виконання цих заходів безпосередньо впливає на експлуатаційну надійність об’єкта, а їх ефективність оцінюється за допомогою коефіцієнта технічного використання.