РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО МОДУЛЯ ПЕРЕВІРКИ КОРЕКТНОСТІ ВИКОНАННЯ СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ - КРИЛИК, ЛЮДМИЛА; АЛГАШ, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлено розробку програмного модуля перевірки коректності виконання студентських робіт. Метою розробки є розширення функціональних можливостей програмного модуля за рахунок застосування нових програмних інструментів. Програмний модуль є сучасним WEB-застосунком і складається з клієнтської та серверної частин. Архітектура розробки основана на принципі CQS, який дозволяє ефективно організувати бізнес-логіку. Серверна частина створена на базі C# та ASP.NET, це забезпечує стабільність, продуктивність та можливість масштабування. Клієнтська частина розроблена за допомогою TypeScript та React, що гарантує гнучкість, інтерактивність та зручний інтерфейс. Для роботи з базою даних використовувалася SQL, це забезпечує ефективне управління збереженими даними. Як середовище виконання розробки обрано WEB-браузери, що дозволяє використовувати програмний модуль без необхідності встановлення додаткового програмного забезпечення. Для кращого розуміння внутрішньої логіки програмного модуля розроблено UML-діаграми класів для серверної та клієнтської частини модуля. Для перевірки коректності виконання студентських робіт програмний модуль використовує нейромережу OpenAI Davinci, яка забезпечує високу точність і глибину аналізу. Програмний модуль успішно пройшов тестування та має розширений функціонал на 4 можливості: локалізація усіх мов світу дозволяє перевіряти роботи незалежно від мови їх написання; підтримка будь-якого формату файлів робіт студентів забезпечує універсальність використання; глибокий аналіз коректності виконання роботи студента сприяє більш точному оцінюванню результатів; гнучке налаштування параметрів програмного модуля дає можливість адаптувати процес перевірки відповідно до вимог викладачів. Розробка є ефективним інструментом для автоматизації перевірки студентських робіт, що значно спрощує процес оцінювання, забезпечує об’єктивність та зменшує витрати часу викладачів.