ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РОБІТ ІЗ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОВЕДІНКИ ТВАРИН ЗА ЇХНІМИ ЗВУКАМИ - Михайлів, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті порівнюються праці сучасних дослідників у галузі вивчення поведінки тварин на основі звуків, що ті видають. Дослідження вокалізації є важливим для вивчення їхньої комунікації та взаємодії, а також вплив географії на фонетику тварин та контекстної залежності вокалізації. Автор аналізував методи розпізнавання звуків та їхньої інтерпретації, зокрема вибирав ті наукові роботи, які використовували алгоритми штучного інтелекту. Результати цієї роботи можуть бути корисними для дослідників як зоолінгвістики, так і інших галузей, що вивчають різні види, яким притаманна складна поведінка. Адже за звуками можна отримати багато інформації про стан, самопочуття та контекст використання тваринами свого голосу. The article compares the works of contemporary researchers in the field of studying animal behavior based on the sounds they produce. Research on vocalization is important for understanding their communication and interaction, also the influence of geography on animal phonetics and the contextual dependence of vocalization. The author analyzed methods of recognizing sounds and their interpretation, particularly selecting those scientific works that utilized artificial intelligence algorithms. The results of this work can be useful for researchers in zoolinguistics and other fields that study various species with complex behavior. After all, sounds can provide a lot of information about the condition, well-being, and context in which animals use their voice.