ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ВЗАЄМОДІЇ ВАКУУМНОГО ЗАХВАТУ З ПОВЕРХНЯМИ РІЗНОЇ ШОРСТКОСТІ - КАРМАЛІТА, АНАТОЛІЙ; БАРТКОВ, МИКОЛА; ПУНДИК, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджується процес взаємодії вакуумного захвату з поверхнями різної шорсткості, а саме визначення підйомної сили вакуумного захоплення деталі з шорсткою поверхнею, із зазором між площиною вакуумного захоплення та шорсткою поверхнею деталі з урахуванням нерівностей поверхонь і відсмоктування повітря з порожнин присосок через малий отвір дроселя. Розроблена фізична модель процесу взаємодії присоски і поверхні деталі. Визначені фактори, які впливають на реалізацію досліджуваного процесу і ступінь їх впливу. Побудована математична модель для визначення зусилля присмоктування присоски до поверхні деталі в залежності від параметрів умовних зазорів, величини підведеного розрідження, діаметра отвору дроселя і розмірів вакуумного захоплювача.