ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПІДХІД У ПРОЄКТУВАННІ ТА ВИГОТОВЛЕННІ ВЗУТТЯ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ - БАБИЧ, АНТОНІНА; ЛИПСЬКИЙ, ТИМОФІЙ; ЛІЩУК, ВІКТОР; ЗЛОТЕНКО, БОРИС; МЕРЕЖКО, НІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Цукровий діабет другого типу — це захворювання яке виникає у людини в різному віці в той час, коли організм самостійно не може виробляти і використовувати інсулін у достатній кількість. Тому захворювання є хронічним і комплексним, оскільки ураженими є різні органи і системи одночасно. . Спеціальне взуття та устілки є одним із засобів для боротьби з цим явищем. Таке взуття створює комфортне середовище в середині виробу та максимально захищає стопи від небезпечних факторів навколишнього середовища. В даній роботі описанозагальні відомості про захворювання на цукровий діабет, про діабетичну стопу, про те яким має бути взуття при цукровому діабеті другого типу, основні вимоги, відмінні риси, конструктивні особливості до ортопедичного взуття даної підгрупи. Представлено покроковий опис етапів робіт по виготовленню взуття даного призначення з врахуванням патології стопи замовника при цукровому діабеті другого типу, чинників комфортності та естетики. В роботі використано методи: органолептичних спостережень та обмірів стоп, аналізу вихідної медичної інформації щодо діагнозу стоп пацієнта, ручна підготовка та нарощування певних сегментів колодки, розробка конструкції моделі, а також виготовлення взуття за індивідуальним замовленням в умовах ТОВ «Litini». Індивідуальний проєкт ортопедичного взуття виконано з урахуванням медичної складової згідно з діагнозом та рекомендаціями лікаря-ендокринолога, а також враховуючи вимоги замовника щодо функціональності, ергономічності та естетичності. Як результат представлено готове взуття та пакет конструкторсько-технологічна документація на виріб. Виготовлене взуття пройшло апробацію в умовах щоденного дослідного носіння виробу замовником, що дозволило підтвердити високу якість виробу, стверджувати можливість ефективного поєднання функціональної конструктивної складової даного ортопедичного взуття з актуальним естетичним дизайном.