ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ ВІБРАЦІЙНОГО АНАЛІЗУ ДРУКОВАНИХ ПЛАТ БОРТОВОЇ ЕЛЕКТРОНІКИ - ГОРОШКО, Андрій; КОВТУН, Ігор; ЗЕМБИЦЬКА, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Електронна апаратура літальних апаратів під час експлуатації піддається вібраціям з частотою 20-2000 Гц та віброприскоренням до 20g. Майже половина усіх відмов бортової апаратури спричинено негативним впливом вібрації. Для ефективного віброзахисту апаратури при її проектуванні здійснюють вібраційний аналіз, визнаючи резонансні режими. У роботі подано результати вібраційного аналізу відомими аналітичними методами, чисельними та експериментальними методами. Показано, що на точність визначення власних частот і форм коливань плати істотно впливають інерційні і пружно-демпфувальні характеристики компонентів плати, кріплень до корпусу і їх місце розташування. З метою підвищення точності вібраційного аналізу необхідно проводити попередній аналіз пружних і демпфувальних параметрів кріплення плати до корпусу та самого корпусу.