ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРНИХ ТА МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗМІШАНИХ ТКАНИН ДЛЯ СПЕЦОДЯГУ ТИПУ «RIPSTOP» - ПЕЛИК, Леся; ОСТАПЧУК, Ольга; ПЕЛЕХ, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В статті досліджено показники структурних та механічних властивостей тканин для спецодягу типу «Ripstop» зі змішаним волокнистим складом. Проаналізовано їх вплив на зносостійкість спецодягу. Встановлено, що розривальні характеристики тканини залежать від виду волокнистого складу, міцності ниток, структури тканини і способів її оброблення. Виявлено, що при розтягуванні в напрямку основи або утоку міцність тканин залежить від міцності і кількості поздовжніх ниток у структурі тканини, які безпосередньо приймають навантаження. Досліджено, що в міру збільшення щільності і заповнення тканини збільшується взаємний зв’язок її елементів, тобто волокон і ниток, що призводить до збільшення міцності текстильного матеріалу. У текстильному матеріалі нитки, маючи взаємне переплетення, зв’язані тертям в єдину систему.