ОСОБЛИВОСТІ СТИСНЕННЯ МУЛЬТИСПЕКТРАЛЬНИХ ЗОБРАЖЕНЬ ІЗ ВТРАТАМИ - ЗРЯХОВ, МИХАЙЛО; КРИВЕНКО, СЕРГІЙ; LUKIN, VLADIMIR (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Ця стаття стосується деяких аспектів стиснення з втратами, застосованого до шестикомпонентних мультиспектральних зображень. Показано, що компонентні зображення корельовані, хоча коефіцієнти крос-кореляції змінюються в досить широких межах. Стиснення з втратами можна застосовувати покомпонентно та в тривимірному режимі. В останньому випадку можна досягти значно більшого ступеня стиснення. Крім того, деякі операції попередньої обробки зображення можуть покращити його. Це нормалізація зображення та зміна порядку смуг. Їх вплив на якість стисненого зображення аналізується з точки зору кривих швидкість/спотворення для кодера на основі дискретного косинусного перетворення, який має 2D і 3D версії. В аналізі використовуються реальні дані Landsat.