УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ БАЗ ДАНИХ ВІД НЕСАНКЦІОНОВАНОЇ МОДИФІКАЦІЇ НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЙ БЛОКЧЕЙН ТА АЛГОРИТМУ КОНСЕНСУСУ PROOF-OF-WORK - САЛІЄВА, ОЛЬГА; ГРИЦАК, АНАТОЛІЙ; БІЛОУС, ВІТАЛІЙ; ІВАНЮК, ТАРАС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У сучасному цифровому світі спостерігається активне використання баз даних, актуальність захисту яких зростає з кожним днем. Адже бази даних можуть містити широкий спектр конфіденційної інформації (персональної, фінансової, державної, комерційної та ін.), неправомірний доступ до якої призведе до незворотних негативних наслідків, включаючи матеріальні збитки, репутаційні втрати та навіть юридичні проблеми. Крім того, з кожним днем зростає кількість та складність кібератак. Зловмисники застосовують різні методи для отримання несанкціонованого доступу до баз даних, наприклад, такі як використання: вразливостей програмного забезпечення, методів соціальної інженерії, атаки грубої сили і т. п. Тому важливе місце посідає проблема підвищення захищеності баз даних від несанкціонованої модифікації. У зв’язку із цим, у роботі пропонується вирішення даного питання шляхом використання технології блокчейн в поєднанні з алгоритмом консенсусу Proof-Of-Work, що забезпечує безпеку та цілісність системи, а також допомагає запобігти шахрайству та зловживанням за рахунок застосування криптографічних методів для захисту блокчейна від несанкціонованого доступу та змін. Також варто зазначити, що алгоритм Proof-of-Work має ряд й інших переваг, зокрема, таких як: децентралізація, прозорість, незмінність даних після їх додавання. Таким чином, для досягнення мети було проаналізовано предметну область, досліджено відомі методи на яких базується робота систем захисту баз даних, створено архітектуру та алгоритм роботи модулю захисту, що надає змогу децентралізовано зберігати дані та, відповідно, підвищити рівень їх захищеності за рахунок використання спеціального протоколу консенсусу для узгодження вмісту реєстру, а також криптографічних алгоритмів хешування та електронних цифрових підписів для забезпечення цілісності транзакції передачі параметрів.