ДВОТАКТНІ БУФЕРНІ ПРИСТРОЇ НАПРУГИ НА БІПОЛЯРНИХ ТРАНЗИСТОРАХ - АЗАРОВ, О.; СТАХОВ, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
У статті розроблено двотактні буферні пристрої напруги на біполярних транзисторах із мінімальним значенням вхідного струму. Для усунення адитивної похибки запропоновано метод, що базується на введенні до схеми двотактного вихідного підсилювача потужності. Запропонований буфер напруги складається з буферного елемента та підсилювача потужності. Доведено, що його застосування дозволяє істотно збільшити струм, що віддається вихідною шиною пристрою у навантаження. Схема буферного пристрою має низький рівень вхідного струму. Запропоновано вхідний каскад буферного елемента реалізувати на складених транзисторах Шиклаї, що забезпечує істотне зниження зсуву нуля до рівня 20 нА. Наявність підсилювача потужності гарантує високу лінійність передатної характеристики в діапазоні вихідного струму ± 5 мА.