ОБГОВОРЕННЯ ПРОБЛЕМАТИКИ ВИЗНАЧЕНЬ І ТЕРМІНОЛОГІЇ ТЕХНІЧНОГО КОНТРОЛЮ - СМОЛІН, Ю. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Розглянуто напрямки розвитку контролю, як наукової галузі. Показано необхідність вироблення єдиного підходу і єдиної термінології в теорії контролю. Наведено аналіз літературних джерел з проблем визначень і термінології технічного контролю. Наведено і проаналізовано більшість існуючих словникових визначень контролю та технічного контролю, а також їх сучасні трактування. Розглянуто і проаналізовано термінологію, що до пасивного і активного контролю, з урахуванням методів після операційного і технічного контролю. Показано, що універсальність і ємність терміну контроль сприяли його проникненню в різні сфери людської діяльності, зокрема в техніку. Визначено контроль, як родове поняття і це трактування для потреб кількісних досліджень переведено на математичну мову в термінах теорії множини. Наведено ізоморфну математичну модель фізичної моделі об’єкта контролю. Наведені також параметри технічних об’єктів контролю відповідних моделі, що пропонується. Розглянуті результати контролю технічних та інших об’єктів, як необхідна інформаційна база тієї чи іншої виробничої процедури: бракування, сортування, захисту.