ЗАСТОСУВАННЯ ГЕЛІОПІДІГРІВАЧІВ ПОВІТРЯ ДЛЯ ПОПЕРЕДНЬОГО ЗНЕВОЛОЖЕННЯ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ - ЦУРКАН, ОЛЕГ; СПІРІН, АНАТОЛІЙ; РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ДІДИК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розглядається питання зменшення енергетичних витрат у технологічному процесі післязбиральної обробки волоських горіхів, шляхом застосування геліопідігрівачів повітря. Зазначено, що попереднє зневоложення волоських горіхів перед сушінням є ключовим етапом у післязбиральній обробці волоських горіхів, який забезпечує збереження якості продукції, зменшення енергетичних витрат і подовження терміну зберігання. Розглянуто переваги, технічні особливості та доцільність використання геліопідігрівачів повітря, що працюють на основі сонячної енергії. Відзначено, що значне зниження енергоспоживання (до 50%), екологічна безпека, збереження природної текстури і кольору ядра, рівномірність процесу зневоложення та оптимізація подальшого сушіння, відкриває широкі можливості для підвищення енергоефективності у сільському господарстві. А інтеграція геліопідігрівачів із системами альтернативних джерел енергії, впровадження автоматизації та адаптація до різних кліматичних умов роблять цю технологію інноваційним рішенням для сталого розвитку агропромислового комплексу. Запропоновано конструктивно-технологічну схему транспортера для транспортування волоських горіхів від відділення пілінгу до конвективно-вібраційної сушарки з одночасним зняттям поверхневої вологи з мокрих волоських горіхів. Інноваційний підхід до вирішення проблеми попереднього зневоложення горіхів полягає в здійсненні подачі повітря зверху на мокрі горіхи, які транспортуються, а також одночасного підігріву повітря, що використовується для зняття поверхневої вологи. Зазначено перспективність застосування геліопідігрівачів для покращення якості продукції та сприянню екологізації виробництва, що відповідає сучасним трендам аграрного сектору.