ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ДИНАМІЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ У МЕХАНІЗМІ ПІДЙОМУ ПОРТАЛЬНОГО КРАНУ «ГАНЦ» ПРИ ПЕРЕВАНТАЖЕННІ СИПКИХ ВАНТАЖІВ - СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі наведено експериментальні дослідження динамічних зусиль у механізмі підйому грейферних портальних кранів «Ганц» з понаднормовими термінами експлуатації, при перевантаженні піску. Об’єкт досліджень використовують для перевантажень сипких матеріалів у морському порту. Для визначення динамічних зусиль використано електротензометричний метод. У процесі досліджень одночасно вимірювали і швидкість підйому, за допомогою тахометрів які були встановлені співвісно з валами електродвигунів. За отриманими експериментальними даними встановлено ймовірнісні характеристики розподілу експлуатаційних значень динамічних навантажень у механізмі підйому. Аналіз отриманих даних продемонстрував, що при перевантаженні вантажів вагою від 8 тон до 16 тон значення коефіцієнтів динамічності у замикаючих канатах варіюються від 1,2 до 2. Обчислені коефіцієнти динамічності перевищують рекомендовані для портальних кранів, що свідчить про перевантаження підйомних механізмів. Гістограма розподілу ймовірностей ваги вантажу, котрий підіймає кран за цикл роботи показала, що у процесі роботи кран переважно перевантажує від 13 до 15 тон вантажу, що підіймається, з врахуванням ваги грейфера.