СТВОРЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ СЕЗОННОСТІ В ЧАСОВИХ РЯДАХ - ДЕМКІВСЬКА, ТЕТЯНА; ЧУПРИНКА, НАТАЛІЯ; ХОЛОД, АРТЕМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі вирішене завдання розроблення програмного забезпечення спрямованого на розв’язання задачі прогнозування часових рядів, які мають сезонний ефект на основі адитивних і мультиплікативних моделей. Виконано аналіз процесів, які можуть бути спрогнозовані за допомогою цих моделей. В першу чергу було здійснено моделювання в Ms Excel. Побудована модель використана як контрольний приклад для перевірки коректності розробленого програмного забезпечення. Проаналізовано заданий часовий ряд на варіабельність за допомогою коефіцієнта варіації та визначено тип моделі, якою може бути описано часовий ряд. Наведено послідовність кроків для побудови моделі і побудови прогнозу. Застосовано метод найменших квадратів для визначення оцінок параметрів тренду. Перевірено точність моделі за допомогою обчисленого коефіцієнта детермінації і зроблено висновок про те, що побудована модель може бути застосована для прогнозування. Побудовано прогноз та довірчий інтервал для прогнозу на наступний квартал. Для автоматизації обчислень прогнозів розроблено віконний додаток обчислення прогнозу на основі адитивної та мультиплікативної моделі часового ряду для Windows у середовищі Visual Studio Community 2022, з використанням додаткової платформи .NET Framework. Для розробки була використана мова програмування C#. Продемонстровано можливості готового до використання розробленого програмного продукту.