ПЕРСПЕКТИВИ ВЗАЄМОДІЇ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТА АВІАЦІЙНОГО ТРАНСПОРТУ В АСПЕКТІ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ - БОЙКО, СЕРГІЙ; ВИШНЕВСЬКИЙ, СВЯТОСЛАВ; ПОЛІЩУК, ПЕТРО; ЛАПІНА, ОЛЕКСАНДРА; ГВОЗДІК, СТАНІСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Магістральний залізничний транспорт займає вагоме місце у сфері вітчизняних вантажних та пасажирських перевезень. Натомість залізничний транспорт є споживачем як палива так і електричної енергії. Електрифікація магістральних залізниць наближає Україну до успішного виконання програми декарбонізації та екологізації у сфері транспорту. Між тим, підвищується залежність електрифікованого залізничного транспортну від постачання електричної енергії, що впливає на безпеку перевезень, своєчасність та надійність доставлення вантажу. В аспекті інтелектуалізації на залізничному транспорті впроваджуються сучасні цифрові та телекомунікаційні технології, котрі потребують надійного та якісного електропостачання. З цією метою, у низці наукових досліджень розглядається можливість і робляться конкретні пропозиції щодо включення в діючі мережі електропостачання рухомого складу джерел розосередженої генерації у тому числі на базі відновлюваних джерел електричної енергії, зокрема вітрогенераторів, сонячних батарей або їх гібридні комбінації. Такі рішення дозволяють забезпечити надійне електропостачання відповідальних електроприймачів рухомого складу таким чином забезпечивши надійність функціонування залізничного транспорту. У той же час, активно впроваджуються нові принципи взаємодії різних видів транспорту. Одним із них є взаємодія залізничного та авіаційного транспорту. Авіаційний транспорт на сьогоднішній день представлений пілотованими повітряними суднами та безпілотними літальними апаратами. Запропоноване авторами бачення щодо вдосконалення існуючих систем електропостачання в аспекті декарбонізації та інтелектуалізації залізничної інфраструктури має на меті підтримання достатньо високого рівня безпечної взаємодії залізничного з іншими видами транспорту у тому числі авіаційного транспорту. Підвищення рівня безпеки на залізничному транспорті досягається за рахунок впровадження нових технологій з метою моніторингу стану залізничної інфраструктури шляхом впровадження безпілотних літальних апаратів.