МЕТОДИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО МОЖЛИВОСТІ НАДАННЯ ЗАГАЛЬНИХ МЕДИЧНИХ, ТЕРАПЕВТИЧНИХ ТАСТОМАТОЛОГІЧНИХ ПОСЛУГ НА ОСНОВІ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ПІДСТАВ - ГНАТЧУК, ЄЛИЗАВЕТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В статті запропоновано метод семантичного аналізу (парсингу) природомовних загального договору про надання медичних послуг та похідних від нього договорів – договору про надання терапевтичних послуг і договору про надання стоматологічних послуг, який формує вхідні дані для методу підтримки прийняття рішень щодо можливості надання загальних медичних послуг на основі цивільно-правових підстав, для методу підтримки прийняття рішень щодо можливості надання терапевтичних послуг на основі цивільно-правових підстав, а також для методу підтримки прийняття рішень щодо можливості надання стоматологічних послуг на основі цивільно-правових підстав. Розроблений метод семантичного аналізу (парсингу) природомовних договорів відрізняється від відомих тим, що грунтується на вимогах чинного цивільного законодавства щодо прийняття медичних рішень. Оскільки для визначення можливості/неможливості прийняття медичного рішення необхідно лише знати, присутня або відсутня кожна істотна умова у договорі, тому метод парсингу договорів є простим та зрозумілим. Простота цього методу забезпечує високу швидкість та низьку ціну парсингу природомовних договорів. У статті розроблені методи підтримки прийняття рішень щодо можливості надання медичних послуг, терапевтичних послуг та стоматологічних послуг на основі цивільно-правових підстав, які відображають особливості прийняття рішення щодо надання або ненадання певних медичних послуг на основі дотримання вимог цивільного законодавства до таких послуг та до оформлення цивільно-правового договору про надання таких послуг, забезпечує адаптацію до особливостей предметної галузі, дозволяє запобігти негативних наслідків для клініки та її пацєінтів (наприклад, запобігти неможливості притягнення винної сторони до відповідальності), та є теоретичним підґрунтям для розроблення інформаційної технології підтримки прийняття медичних рішень з врахуванням цивільно-правових підстав.