ВПЛИВ СУЛЬФАТ-ІОННОГО СЕРЕДОВИЩА НА МОДИФІКОВАНУ ЦЕМЕНТНУ МАТРИЦЮ РЕДИСПЕРГОВАНИМИ ПОЛІМЕРАМИ - КОВАЛЕНКО, ЮРІЙ; ТОКАРЧУК, ВОЛОДИМИР; КОВАЛЕНКО, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Введення сульфат-іонів у цементну матрицю з водою шляхом вологого розпилення через високу вологість навколишнього середовища є причиною прискорення зносу та зниження довговічності з часом. Досліджено вплив введення редиспергованих полімерів (РП) і форміату кальцію на підвищення довговічності та зменшення впливу сульфат-іонів на цементну матрицю. Вінілацетат/версатат, вініл-акриловий сополімер і форміат кальцію змішували в дев’ять окремих цементних сумішей з концентрацією добавок 1%, 3% і 5% відповідно. Три різні середовища сульфатних іонів розпорошували через туманне середовище при високій концентрації вологи за допомогою пристрою для розпилення солі «Камера соляного туману». Результати випробувань показали, що різні добавки в різних сульфатних середовищах по-різному впливають як на уповільнення руйнування структури, так і на зниження міцності цементної матриці. Вінілацетат/версатат і форміат кальцію в концентраціях 1% і 3% мають високу стабільність при збереженні міцності на рівні експлуатаційних властивостей матриці. При цьому вініл-акриловий сополімер при 5% має більшу стійкість до втрати міцності після 168 днів витримки в агресивному середовищі порівняно з 1% і 3%. Детальне спостереження за формуванням структури цементної матриці через 168 днів показує утворення, які стосуються як гідратованих мінералів цементу, так і комплексів органічних солей. Таке утворення дозволило на пізньому терміні експерименту зменшити втрату міцності під інтенсивним впливом міграції SO42– через матрицю за рахунок інкапсуляції цементних мінералів на ранніх термінах гідратації в полімерних плівках з РП та активного раннього утворення Ca(OH)2 для форміату. Це дозволило цементній матриці тривалий час зберігати форму, стати більш стабільною, зменшити вимивання розчинних компонентів цементу на ранніх термінах, а також знизити вміст активного Са шляхом зв’язування його в напіврозчинні композиції, що спричиняє зниження негативних вплив SO42– на цементну матрицю.