МІКРОСЕРВІСНА АРХІТЕКТУРА СИСТЕМИ ОПРАЦЮВАННЯ ІМУНОГІСТОХІМІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ - ПІЦУН, ОЛЕГ; ПРИШЛЯК, КАТЕРИНА; КАЛІНОВСЬКИЙ, РОМАН; ПОВОРОЗНИК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Процес діагностування захворювань раку є складним та трудомістким. Додатково даний процес потребує організації взаємодії між декількома командами лікарів-діагностів. Підходів до постановки діагнозу також є декілька, тому розробка системи підтримки прийняття рішень, що дозволяє взаємодіяти декільком учасникам є актуальною задачею. На даний момент широко використовується постановка діагнозу на основі імуногістохімічних та гістологічних зображень з використанням наперед визначених правил діагностування. Ключову роль в даному процесі відіграє лікар-діагност, який володіє необхідними знаннями, вміннями та компетенцією. Розробка автоматизованої системи визначення кількісних характеристик імуногістохімічних зображень, таких як відносна площа ядер клітин та інтенсивність забарвленості цих клітин дозволить пришвидшити процес опрацювання стеку зображень. Розробка зручного графічного інтерфейсу для лікарів дозволить зробити систему підтримки прийняття рішень більш зручною та інтуїтивно зрозумілою. При розробці комп’ютерних систем для діагностування захворювань на основі зображень необхідно враховувати велику кількість обмежень, зокрема потужності робочих станцій, механізми спільного захищеного доступу тощо. Використання мікросервісної архітектури стало активно впроваджуватись останнім часом, особливо в системах що потребують значних обчислювальних ресурсів та ресурсів пам’яті. Принцип мікросервісної архітектури полягає у розділені програми або системи на сукупність невеликих сервісів, які об’єднані між собою з допомогою мережевих технологій. У даній роботі авторами розроблено і представлено мікросервісну архітектури веб-системи для перегляду досліджень на основі імуногістохімічних зображень, що складається з окремих модулів для безперервної та надійної роботи в межах лабораторії. Ключовою особливістю даної розробки є наявність сучасного графічного інтерфейсу для лікарів без необхідності наявності спеціальних навиків для керування дослідженнями та наявність модулю автоматичного опрацювання імуногістохімічних зображень.