МОДЕЛЮВАННЯ КОНТАКТНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ДЛЯ ІНСТРУМЕНТУ В УМОВАХ НАРОСТОУТВОРЕННЯ - МИЛЬКО, ВОЛОДИМИР; СОКОЛАН, ЮЛІЯ; САВИЦЬКИЙ, ЮРІЙ; РОМАНІШИНА, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Моделювання процесів обробки різальним інструментом є наразі є важливим етапом для визначення продуктивності обробки, зношування різального інструмента та зрештою оцінки ефективності його використання. Такі віртуальні дослідження дозволяють спрогнозувати ресурс роботи різального інструменту. Сучасні САЕ-системи в певній мірі дозволяють виконувати такі розрахунки, але не завжди можуть врахувати усі специфічні властивості процесу обробки, зокрема таке явище як наростоутворення. Явище наросту вносить серйозні зміни в сам процес різання змінюючи дійсні кути та впливаючи на процеси переносу тепла. Тому задача моделювання процесу обробки різальним інструментом в умовах наростоутворення є актуальною. Ці процеси відбуваються в тій чи іншій при обробці практично усіма типами різальних інструментів, зокрема різців. У роботі обґрунтовано, що незалежно від початкової форми різального леза основна частина контактної зони може бути зведена до контакту між стружкою і плоскою повною або вкороченою передньою поверхнею та запропонована методика теплофізичного аналізу зони різання, яка враховує еквівалентні коефіцієнти теплопровідності різального леза, складеного із матеріалів наросту та інструменту. Практична реалізація даного підходу дозволила визначити, що стійка форма фаски зношування і зв`язаний з нею дійсний закон дотичних напружень мають місце при повному приляганні задньої поверхні інструменту і поверхні різання та рівномірній інтенсивності зношування в кожній точці контакту.