ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОЛАБОРАТИВНИХ ПРОМИСЛОВИХ РОБОТІВ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КОЛАБОРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - ПИЛИПЕНКО, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Промислові роботи (ПР) є важливою складовою сучасного промислового виробництва, де вони виконують різноманітні технологічні операції, які складні та/або небезпечні для людини. Інтенсивний розвиток технологій і тренди розвитку Industry 4.0 призвели до поширення особливих видів роботів, серед яких широке застосування на виробництві знайшли колаборативні промислові роботи (КПР). Особливість останніх є можливість взаємодіяти з людьми та спільно виконувати технологічні операції. КПР мають ряд особливостей та переваг у порівнянні з «класичними» ПР, наприклад, можливість програмування рухів маніпуляційної системи робота за допомогою зовнішньої ручної дії людини, так званий hand guiding. В даній статті розглянуто функціональні, апаратні та програмні можливості та особливості КПР, включаючи датчики та системи безпеки, які дозволяють роботам сприймати навколишнє середовище та взаємодіяти з людьми. Виконаний аналіз доступних інформаційних джерел щодо особливостей застосування та досліджень ПР та КПР, який вказав на актуальність та перспективність подальшого розвитку колаборативної та когнітивної робототехніки. Стисло висвітлено перспективи використання КПР у різних галузях, включаючи невиробничі галузі, та подальшу еволюцію КПР до когнітивної робототехніки, яка передбачає надання роботам інтелектуальних функцій та широких можливостей щодо прийняття рішень, в тому числі під час виконання різноманітних технологічних операцій. Підкреслено значущість КПР як перехідного етапу до когнітивної робототехніки.