ПАРАЛЕЛЬНО-ПОСЛІДОВНІ АНАЛОГО-ЦИФРОВІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІ З КОРИГУВАННЯМ ПОХИБОК НЕЛІНІЙНОСТІ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; БОРТНИК, СЕРГІЙ; БРИЛЬ, МИХАЙЛО; МЕЛЬНИЧУК, СТЕПАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі запропоновано метод підвищення роздільної здатності паралельно-послідовних аналого-цифрових перетворювачів (ППАЦП) за рахунок коригування похибок нелінійності. Наведено структурні схеми ППАЦП, що базуються на інтегральному та диференціальному коригуванні похибок нелінійності АЦП. Розроблені ППАЦП дозволяють виконувати перетворення сигналів у широкій смузі частот і характеризуються високою роздільною здатністю та відповідністю похибок перетворення задекларованій роздільній здатності АЦП. Аналіз ефективності запропонованого методу підтвердив, що завдяки розробленому методу вдається підвищити ефективну розрядність 12-розрядного швидкодійного ППАЦП на 1,9 біта у смузі високих частот.